Kurkijoella ehti olla kaikkiaan kolme luterilaista kirkkoa. Niistä viimeisin puurakenteinen valmistui vuonna 1880. Kirkko jäi Talvisodan jälkeen ehjänä paikalleen ja esineistöä pelastettiin huomattava määrä. Takaisin tultua huomattiin neuvostolaisten muuttaneen kirkon elokuvateatteriksi ja tanssipaikaksi. Kirkko kunnostettiin ja keväällä 1944 arkkipiispa Ilmari Salomies vihki sen uudelleen. Kirkko jäi uusitussa asussaan neuvostolaisille, jotka muuttivat sen viljavarastoksi.
Vuonna 1991 Neuvostoliiton murentuessa saivat entiset kurkijokelaiset luvan palata muisteluretkelle. He löysivät kirkkonsa tyhjillään, koska paikallisen sovhoosin mentyä konkurssiin ei viljavarastoa enää tarvittu. Kirkko oli eräs parhaiten väärässä käytössä säilyneistä puukirkoista ja lajissaan muutenkin harvinaisuus.
Suomalaiset alkoivat kunnostaa kirkkoa, mutta tulipalo tuhosi sen. Kirkonmäellä ovat säilyneet suomalaisten pystyttämät muistomerkit ja hiukan syrjemmällä alueella on kaatuneiden puna-armeijalaisten muistomerkki.
Linkki Tapio Nikkarin laatimaan esitykseen Kurkijoen kirkosta
Veikko Siira ja petroskoilainen valokuvaaja Igor Georgijevski pääsivät käymään Kurkijoella syksyllä 1989. He ottivat retkellään liudan ainutlaatuisia valokuvia, jotka ovat sekä viimeisiä neuvostoaikaisen Kurkijoen kuvia että ensimmäisiä, jotka suomalaisesta näkökulmasta on voitu ottaa 45 vuoden tauon jälkeen. Sivustomme julkaisee tuon matkan satoa ensimmäisenä. Linkki kuviin tässä.
Eino Vepsä on äänittänyt Kurkijoen kirkonkellojen soittoa Suomussalmella. Tapio Nikkari on puolestaan digitoinut äänityksen. Kuuntele kellojen soittoa klikkaamalla tästä